Batátové chipsy
Suroviny
Pro 4 osoby:
Velké batáty cca 600 g (asi 2 ks)
Olivový olej 2-3 lžíce
Sůl 3/4 lžičky
Případně koření dle chuti
Postup
1. Batáty důkladně omyjeme, nakrájíme na tenká kolečka o tloušťce asi 2-3 mm a namáčíme půl hodiny ve studené vodě.
2. Elektrickou troubu předehřejeme na 200°C. Brambory scedíme a důkladně osušíme např. papírovými utěrkami.
3. Plátky dáme do velké mísy, pokapeme olivovým olejem, osolíme, případně dochutíme kořením dle vlastního výběru a důkladně promícháme.
4. Ochucené plátky rozložíme v jedné vrstvě na plech tak, aby se nepřekrývaly. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 – 20 minut dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé. Zhruba v polovině pečení plátky otočíme.
Energetická hodnota
1 porce obsahuje 182 kcal
Bílkoviny: 3 g
Sacharidy: 25,5 g (z toho 6 g cukry)
Tuky: 7,5 g (z toho 1 g nasycených mastných kyselin)
Vláknina: 4,5 g
Sůl: 0,9 g