Shakshuka
Suroviny
Pro 4 osoby:
Rajčata 800 g
Cibule 1 ks
Česnek 3 stroužky
Červená paprika 1 ks
Vejce velikosti L 4 ks
Olivový olej 2 lžíce
Sůl, pepř, mletý kmín a bylinky
Postup
1. Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a lehce osmažíme. Po chvíli přidáme česnek a papriku. Dochutíme mletým kmínem a krátce povaříme.
2. Na pánev přidáme nakrájená rajčata. Směs přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 10 minut, dokud rajčata nezměknou. Dochutíme solí a pepřem.
3. V rajčatové omáčce vytvoříme důlky, do kterých rozklepneme vajíčka. Vejce rovněž lehce dochutíme solí a pepřem a celou směs posypeme bylinkami dle chuti. Pánev přikryjeme a necháme vajíčka pozvolna uvařit v omáčce, cca 5 minut.
Energetická hodnota
1 porce obsahuje 220 kcal
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 13,5 g (z toho 9 g cukry)
Tuky: 13 g (z toho 3 g nasycených mastných kyselin)
Vláknina: 4,5 g
Sůl: 0,3 g