zanafit

Lasagne s červenou čočkou

Suroviny

Pro 4 osoby:

Červená čočka 200 g
Mrkev 100 g
Česnek 4 stroužky
Cibule 120 g
Rajčatový protlak 100 g
Máslo 40 g
Hladká mouka 40 g
Mléko 500 ml
Rostlinný olej 2 lžíce
Tvrdý sýr dle chuti 150 g
Plátky lasagní dle potřeby
Sůl, pepř a bylinky dle chuti

Postup

1. Mrkev, cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na trošce oleje. Přisypeme červenou čočku, zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Jakmile čočka změkne, přidáme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem a bylinkami dle chuti.

2. V druhém hrnci si připravíme bešamelovou omáčku. Na mírném ohni rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a necháme asi 1 minutu zasmahnout. Poté zalijeme mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Dochutíme solí a pepřem.

3. Troubu předehřejeme na 180°C. Dno zapékací misky potřeme trochou oleje a dáme první vrstvu čočkové směsi. Poté skládáme na střídačku vrstvu lasagní, bešamelu, čočkové směsi a takto pokračujeme, dokud vše nespotřebujeme.

4. Poslední vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1 hodinu.

Energetická hodnota

1 porce obsahuje 780 kcal

Bílkoviny: 40 g

Sacharidy: 105 g (z toho 17 g cukry)

Tuky: 26 g (z toho 13,5 g nasycených mastných kyselin)

Vláknina: 15 g

Sůl: 1 g

Přejít nahoru