Batátová polévka
Suroviny
Pro 4 osoby:
Batáty 700 g
Červená cibule 120 g
Česnek 3 stroužky
Zeleninový vývar 1 l
Olivový olej 2 lžíce
Zakysaná smetana 1 lžíce
Dýňová semínka
Sůl, pepř, případně chilli dle chuti
Postup
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Oloupané batáty a cibuli nakrájíme na menší kousky a společně s česnekem rozložíme na plech. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme, dokud nebude zelenina měkká (asi 25-30 minut).
2. Upečenou zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, rozmixujeme a krátce povaříme. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
3. Každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany, na sucho opraženými dýňovými semínky a případně i špetkou chilli koření.
Energetická hodnota
1 porce obsahuje 260 kcal
Bílkoviny: 8 g
Sacharidy: 45 g (z toho 14 g cukry)
Tuky: 8 g (z toho 2 g nasycených mastných kyselin)
Vláknina: 9 g
Sůl: 0,4 g