zanafit

Batátová polévka

Suroviny

Pro 4 osoby:

Batáty 700 g
Červená cibule 120 g
Česnek 3 stroužky
Zeleninový vývar 1 l
Olivový olej 2 lžíce
Zakysaná smetana 1 lžíce
Dýňová semínka
Sůl, pepř, případně chilli dle chuti

Postup

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Oloupané batáty a cibuli nakrájíme na menší kousky a společně s česnekem rozložíme na plech. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme, dokud nebude zelenina měkká (asi 25-30 minut). 

2. Upečenou zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, rozmixujeme a krátce povaříme. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

3. Každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany, na sucho opraženými dýňovými semínky a případně i špetkou chilli koření.

Energetická hodnota

1 porce obsahuje 260 kcal

Bílkoviny: 8 g

Sacharidy: 45 g (z toho 14 g cukry)

Tuky: 8 g (z toho 2 g nasycených mastných kyselin)

Vláknina: 9 g

Sůl: 0,4 g

Přejít nahoru