Domácí majonéza
Suroviny
Pro 4 osoby:
Vejce velikosti L 2 ks
Dijonská hořčice 1 lžíce
Citronová šťáva 1 lžíce
Rostlinný olej 250 ml
Sůl a pepř dle chuti
Postup
1. Žloutky oddělíme od bílků a vložíme je do mixovací nádoby. Bílky uschováme pro jiné použití.
2. Ke žloutkům přidáme hořčici, citronovou šťávu a pomocí šlehače vše spojíme dohromady. Poté za stálého šlehání pomalu přilíváme olej dokud směs nebude hustá a krémová.
3. Jakmile majonéza dosáhne požadované konzistence, dochutíme ji solí a pepřem.
Energetická hodnota
1 porce obsahuje 110 kcal
Bílkoviny: 0,5 g
Sacharidy: 0,5 g (z toho 0,2 g cukry)
Tuky: 12 g (z toho 1 g nasycených mastných kyselin)
Vláknina: 0,1 g
Sůl: 0,3 g