zanafit

Domácí majonéza

Suroviny

Pro 4 osoby:

Vejce velikosti L 2 ks
Dijonská hořčice 1 lžíce
Citronová šťáva 1 lžíce
Rostlinný olej 250 ml
Sůl a pepř dle chuti

Postup

1. Žloutky oddělíme od bílků a vložíme je do mixovací nádoby. Bílky uschováme pro jiné použití.

2. Ke žloutkům přidáme hořčici, citronovou šťávu a pomocí šlehače vše spojíme dohromady. Poté za stálého šlehání pomalu přilíváme olej dokud směs nebude hustá a krémová.

3. Jakmile majonéza dosáhne požadované konzistence, dochutíme ji solí a pepřem.

 

Energetická hodnota

1 porce obsahuje 110 kcal

Bílkoviny: 0,5 g

Sacharidy: 0,5 g (z toho 0,2 g cukry)

Tuky: 12 g (z toho 1 g nasycených mastných kyselin)

Vláknina: 0,1 g

Sůl: 0,3 g

Přejít nahoru