zanafit

Vegetariánské sushi rolky

Suroviny

Pro 4 osoby:

Sushi rýže 400 g
Voda 500 ml
Rýžový ocet 80 ml
Cukr 2 lžíce
Sůl 1 lžička
Avokádo 1 ks
Salátová okurka 1 ks
Mrkev 1 ks
Červená paprika 1 ks
Řasa nori 4 listy
Sójová omáčka, nakrádaný zázvor, wasabi dle chuti

Postup

1. Sushi rýži propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme v varu. Poté snížíme teplotu na minimum a vaříme asi 15 minut, dokud se rýže neuvaří.

2. V malé misce smícháme ocet, cukr a sůl. Uvařenou rýži přendáme do velké mísy, opatrně do ní vmícháme octovou směs a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

3. Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky (julienne). Na bambusovou podložku položíme řasu nori lesklou stranou dolů. Mokrýma rukama rozprostřeme na řasu tenkou, rovnoměrnou vrstvu sushi rýže. Nakrájenou zeleninu naskládáme do řady přes střed rýže a pomocí bambusové podložky opatrně zarolujeme sushi.

4. Opakujeme se všemi zbývajícími pláty. Hotové rolky nakrájíme ostrým nožem a podáváme.

 

Energetická hodnota

1 porce obsahuje 565 kcal

Bílkoviny: 16 g

Sacharidy: 103 g (z toho 22 g cukry)

Tuky: 7 g (z toho 2 g nasycených mastných kyselin)

Vláknina: 14,5 g

Sůl: 1 g

Přejít nahoru