Slovácká kyselica
Suroviny
Pro 4 osoby:
list a nové koření
Postup
1. Do jednoho hrnce dáme podusit zelí i s nálevem, přidáme bobkový list a nové koření.
2. V druhém hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory s kmínem, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme.
3. Když jsou brambory téměř měkké, přelijeme je i s vývarem do hrnce se zelím, přidáme k nim oba druhy fazolí a přivedeme k varu.
4. Hladkou mouku rozmícháme v mléce a přidáme do hrnce. Přilijeme smetanu a důkladně rozmícháme.
5. Vejce rozklepneme do hrnce, odstavíme z plotny a necháme asi 5 minut odstát.
6. Nakonec dochutíme solí a pepřem, případně cukrem, zdá-li se nám polévka příliš kyselá.
Energetická hodnota
1 porce obsahuje 500 kcal
Bílkoviny: 22 g
Sacharidy: 49 g (z toho 15 g cukry)
Tuky: 28 g (z toho 14 g nasycených mastných kyselin)
Vláknina: 13 g
Sůl: 0,9 g