zanafit

Slovácká kyselica

Suroviny

Pro 4 osoby:

Bílé zelí sterilované nebo kysané 350 g
Bílé máslové fazole v plechovce 400 g
Hnědé fazole borlotti v plechoce 400 g
Smetana ke šlehání 31% 200 g
Středně velké brambory 200 g
Vejce velikosti M 4 ks
Velká cibule 1 ks
Zeleninový vývar 1 l
Mléko polotučné 100 ml
Rostlinný olej 2 lžíce
Hladká mouka 2 lžíce
Sůl, pepř, cukr, drcený kmín, bobkový
list a nové koření

Postup

1. Do jednoho hrnce dáme podusit zelí i s nálevem, přidáme bobkový list a nové koření. 

2. V druhém hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory s kmínem, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme.

3. Když jsou brambory téměř měkké, přelijeme je i s vývarem do hrnce se zelím, přidáme k nim oba druhy fazolí a přivedeme k varu.

4. Hladkou mouku rozmícháme v mléce a přidáme do hrnce. Přilijeme smetanu a důkladně rozmícháme.

5. Vejce rozklepneme do hrnce, odstavíme z plotny a necháme asi 5 minut odstát.

6. Nakonec dochutíme solí a pepřem, případně cukrem, zdá-li se nám polévka příliš kyselá.

Energetická hodnota

1 porce obsahuje 500 kcal

Bílkoviny: 22 g

Sacharidy: 49 g (z toho 15 g cukry)

Tuky: 28 g (z toho 14 g nasycených mastných kyselin)

Vláknina: 13 g

Sůl: 0,9 g

Přejít nahoru